Kobrat säikäytti päätösneljänneksellä, Näädät kotivoittoon

Julkaistu 22.10.2017

BC Nokialla oli selkeän voiton avaimet käsissään Nokian Palloiluhallissa pelatussa sunnuntaikotiottelussa, mutta vierasjoukkue Kobrat äityi hurjaan 40 pisteen päätösneljännekseen. Näädät teki lopulta tarvittavan vapaaheittoviivalta, jotta sarjapisteet säilyivät Nokialla lukemin 97-92 (46-41).

Kolmannen neljänneksen alussa nokialaisen koripallon ilmentymä ja Näätien kapteeni Henri Hirvikoski melkein varmisti, että kotiyleisö saa ansaitusti lähteä kotimatkalle hymyssä suin. Hirvikosken ranne lämpeni kuin mikroaaltouunissa kolmeen peräkkäiseen kolmoseen, joiden myötä Nokia repi 57-45-johdon ja Kobrat oli pakotettu aikalisälle.

Vieraat eivät saaneet puhuttelusta lohtua, kun Hirvikosken mallia jatkoivat kaksi kolmosta osunut Thomas Laerke ja yhden tuuletuksien kera tarjoillut Lawrence Gilbert jr. Kokonaisuudessaan Näädät vei kolmannen neljänneksen 28-11 heittäen kolmosensa kuusi yhdestätoista.

Vaikka kotijoukkue asteli päätösneljännekselle näennäisen turvallisessa parinkymmenen pisteen johtoasemassa, niin sisukas ja villisti hyökännyt Kobrat esitteli jotain, mitä harvoin koripallokentillä näkee. Maurice Creekin ja Christopher Ortizin masinoima Kobrat-hyökkäys säkitti peräti 40 pistettä kymmeneen minuuttiin.

Kobrien hurjan loppukirin myötä vierasjoukkue pääsi vaarallisen lähelle kahden viimeisen minuutin aikana ja lopulta päätösminuutilla kahdesti kolmen pisteen taakse. Gilbert ja Niko Mattila tekivät lopulta tarvittavan vapaaheittoviivalta, että Kobrat eivät päässeet edes yrittämään tasoitusta.

– Viimeisen kympin aikana valmentaja taisi vanhentua viisi vuotta. Eksoottiset kymmenen minuuttia. En ole ennen nähnyt, että tekee 23 pistettä neljännekseen ja silti häviää sen miltei kaksikymmentä pistettä, BC Nokian päävalmentaja Ville Tuominen kiteytti ottelun jälkeen.

Hammonds ja Mattila löysivät heittojyvänsä

– Kolmas neljännes oli tasapainoinen. Puolustuksessa konsepti oli kasassa, jaksoimme jauhaa hyökkäyksessä laadukkaita heittoja ja pääsimme flow-tilaan. Kolmannen tauolla puhuimme, että ei pidä kuvitellakaan, että tämä olisi ohi ja päätösneljännes alkoi heidän monella peräkkäisellä korilla. Eldar Skamon puuttuminen, Vincent Councilin alaraajavamma ja Leyton Hammondsin viides virhe aiheuttivat sen, että kentällä oli käytännössä ne, jotka pystyivät, Tuominen kommentoi.

Hammonds pelasi nuoren Näädät-uransa parhaimman pelin säkittäen hyvillä tarkkuuksilla (2p 2/4, 3p 5/8, 1p 1/1) 20 pistettä ja hakien 5 levypalloa. Mattila (17/3/3 syöttöä) esiintyi tavaramerkkipuolustuksensa lisäksi oivasti hyökkäyspäässä ja Gilbertin (12/8/3 riistoa) kokemus loppuhetkillä oli arvokasta.

Kaksinumeroisille pistelukemille ylsivät myös Council (10/2/4 syöttöä), neljä kuudesta kolmosestaan osunut Hirvikoski (12/6) ja loukkaantumisesta parketille parantunut Laerke (11/3). Kobrat oli käytännössä kahden miehen taitonäytös, kun loistavat Creek (37/7) ja Ortiz (24/12) meinasivat voittaa pelin kahteen pekkaan.

Näädät ei voi jäädä laakereilleen pitkäksi aikaa, kun jo tiistaina joukkue matkustaa Kotkaan kohtaamaan perinteikkään KTP-Basketin.